Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Klasseinndeling / Klasseinndeling 2018

Klasseinndeling 2018

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Grill- og spekemat står sentralt denne våren, og det skal kåres opptil åtte Norgesmestre, og flere spesialpriser.

Inndeling og beskrivelse

  • Norgesmester kåres i inntil åtte klasser; blant Pølser, Spekekjøtt, Spekepølse, Grill og Bacon
  • Inntil 29 klasser med gull-, sølv og bronsevinnere
  • På tvers av klassene kåres Spesialpris for Nyskapning, Grønt i kjøtt, Økologisk og Grillproduktserie, samt eventuelt egne priser/premier fra våre samarbeidspartnere
  • Skolekonkurranse i pølser
  • Samarbeidspartnernes egne priser

Definisjon av produkter og beskrivelse av tilberedningsform i konkurranse

Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Kjøkkenet har en mal for hver klasse for tilberedning som følges sammen med tilberedningsbeskrivelsen/kjøkkenbeskrivelsen fra deg. Det er nødvendig at kjøkkenbeskrivelse fylles ut samtidig med påmeldingen. Informasjonen må være tydelig for produkter som skal varmes/stekes/kokes og eller skjæres i skiver  om det er standard eller spesiell måte.

Kjøkkenbeskrivelsen bør være samme måte som produsenten anbefaler å tilberede produktet (på pakke, nettsider, m.v.). Vi forholder oss til denne beskrivelsen, men justerer litt om vi ser at det f.eks trenger 3 minutter til for å bli ferdig. Store justeringer gjør vi ikke, da en helt feil kjøkkenbeskrivelse er en feil ved produktet som en forbruker lett ikke oppdager. Dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Produkter for grillen
Marinerte eller krydrete produkter beregnet for grilling. Både rå og varmebehandlete produkter. Produktet må kunne tilberedes innen oppgitte begrensninger på tilberedningstid i hver klasse. Kjøkkenbeskrivelse må være klar og tydelig, på tid og temperatur. Det må også fremgå om produktet skal ha direkte eller indirekte grilling. (Indirekte grilling kan bli gjort i ovn av kapasitetshensyn.) Maksimal tilberedningstid er 1 time, fra +4˚C. Store stykker vil bli delt før tilberedning.

  • Marinert/krydret fugl: Produkter av alle typer fugl som hovedingrediens av kjøtt. Ikke grillspyd/-spidd. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt). Her inngår kyllinglår, -klubber m.v.
  • Marinert/krydret spesial: Produkter av lam/sau/geit, eller vilt som hovedingrediens av kjøtt. Ikke grillspyd/-spidd. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • Marinert/krydret storfekjøtt: Produkter av storfekjøtt, evt storfekjøtt som hovedingrediens av kjøtt. Ikke grillspyd/-spidd. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • Marinert/ krydret svinekjøtt: Produkter av svinekjøtt, evt svinekjøtt som hovedingrediens av kjøtt, utenom spareribs. Pulled pork og tilsvarende produkter inngår. Ikke grillspyd/-spidd. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • Grill spesial: Grillspyd, sammensatte produkter, ulike småpølser, sliders, burgere, dry-aged produkter o.l. som selges som ett produkt, samt andre ferdig varmebehandlete produkter som skal stekes/varmes på grill maks 15 minutter.
  • Spareribs: Spareribs ferdig krydret/marinert. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • NB! Maksimal tilberedningstid for rå produkter er 1 time.
  • Burger: Fersk eller fryst burger som er rå (ikke varmebehandlet) fra produsent, for forbrukermarkedet(ikke HORECA). Stekes på grill. Burgeren kan være av alle kjøttslag, naturell eller krydret, tilsatt ost eller lignende.
  • Burger spesial: Ferdig varmebehandlete burgere, sliders o.l. som skal stekes/varmes på grill i maks 8 minutter.

Alternativer til grillen
Vår tilberedningsmal tilsier normalt først oppvarming i vannbad, deretter tilberedning i panne eller ovn slik kjøkkenbeskrivelsen er.  Viktig at kjøkkenbeskrivelsen er tydelig på om all kraft skal brukes. Eventuelle tilsetningsprodukter som skal brukes i tilberedning må sendes inn sammen med produktet.

  • Pulled: Pulled pork, turkey, beef m.v.  Produktene er ferdig varmebehandlet og skal kun varmes.  Produktene vil varmes på kjøkken.

Pølse

Pølser som spises varme. Ferdig kokte og rå varianter. Pølsene vil varmes på kjøkken, i gryte (vann), stekepanne eller ovn.  De som skal stekes vil generelt sett varmes i stekepanne og holdes varme i ovn.
Når du melder på pølser vurder om de skal være fryst eller har tilstrekkelig holdbarhet som fersk. Det er behov for at pølsene holder minst 1 uke fra innsending.  De som er meldt på som fryst vil bli tint før tilberedning. De som ikke er merket fryst vil oppbevares på kjølerom

  • Grillpølse: Vanlig rett grillpølse med ”skrellet tarm” (ikke rå varianter). Normalt eller lite krydrete grillpølser, uten ost.
  • Middagspølse: Røkte og urøkte middagspølser/kjøttpølse (ikke rå varianter). Varmes i ovn damp eller i kjele med vann og kan stekes i panne til slutt (angi i kjøkkenbeskrivelse).
  • Wienerpølse: ”Ekte wienerpølse” i fåretarm (ikke rå varianter). Blir varmet i vann. Angi anbefalt trekketid.
  • Snadderpølse røkt bratwürst: Røkt bratwûrst har hakket kjøtt av storfe, gris eller kalv og er tradisjonelt krydret med hvitløk, muskat, kryddernellik, kummin og i noen tilfeller merian.
  • Snadderpølse røkt: Røkte snadderpølser (ikke rå varianter), f.eks løkpølse, baconpølse u/ost, og mildt krydrete pølser som ikke inngår i andre klasser.
  • Snadderpølse urøkt: Urøkte snadderpølser og rå pølsevarianter, som ikke inngår i andre klasser.
  • Snadderpølse hot: Sterkt krydrete pølser - eks chorizo pølser med jalapenjo, chilli eller curry/karri. Røkte og urøkte varianter.
  • Angi i kjøkkenbeskrivelsen om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse m/ost: Røkte og urøkte snadderpølser, samt grillpølser (skrelte) som inneholder vanlig smeltbar ost. Samtidig skal de være mildt eller moderat krydrete varianter.
  • Pølser med lite ost som er sterkt krydret inngår i Snadderpølse hot, mens pølser som inneholder ost som ikke skal smelte er, f.eks fetaost, gorgonzola inngår i Snadderpølser spesial.
  • Snadderpølse spesial: Dette er pølser med uvanlige kjøttslag som ingrediens (f.eks elg, hjort, struts, krokodille, hval, vilt), eller utradisjonell produksjonsmetode (f.eks chorizo som er speket og skal stekes), som inneholder ost som ikke smelter eller er har mye smak eller har utradisjonelle krydder.. De kan være røkt eller urøkte, rå eller ferdig kokt.

Spekekjøtt
Spekete kjøttstykker med eller uten bein, inkl sammensatte kjøttstykker (i nett). For brødskiven, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Fenalår helt: Hele fenalår, speket, speket og røkt, speket og krydret/marinert.
  • Speket svinekjøtt, oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av svin. Slicet spekeskinke, westfaler, m.v. inngår.
  • Spekekjøtt spesial: Oppskåret spekekjøtt av andre kjøttslag (inkl fjøfe) og hele produkter av svin (inkl. hel spekeskinke) og lam (utenom fenalår). Ferdig oppskåret spekekjøtt av lam/sau. Slicet fenalår inngår.

Spekepølse

Spekepølse i skiver, snabb eller hel.  For brødskiven, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Salami: Spekepølse av tradisjonell salamitype, inkl salami med krydderrand m.v. Spesielle sterkt krydrete typer skal i gruppe for krydret spekepølse.
  • Fårepølse: Spekepølse av fårepølsetype (ikke sterkt krydrete typer)
  • Krydret spekepølse: Krydrete spekepølser (ikke tradisjonell salami) f.eks chorizo og pepperoni.
  • Spekemør/-morr: Tradisjonelle mår, morr eller mørpølser
  • Spekepølse spesial: Andre milde/lite krydrete spekepølser. Eksempelvis, kurv, svartpølse og speket pølse av kalkun, vilt osv. I tillegg sammensatte produkter med flere typer ølpølser mv.  inkludert porsjonspakker.

Bacon

Bacon utenom lutefiskbacon / ternet bacon inngår i årets konkurranse.

  • Bacon i skiver: Røkt eller urøkt bacon av sideflesk, slicet. Ferdigstekt bacon kan delta.
  • Bacon spesial: Bacon i hel bit, "engelsk bacon" eller "bacon" av andre stykningsdeler eller «kalkunbacon» av andre kjøttslag. Ferdigstekte varianter kan delta.

Annet

  • Tørket kjøtt: Tørket kjøtt, biltong, beef jerky

Spesialpriser
Produktet må meldes på i en av de ordinære klassene. Vinneren kåres på tvers av alle klasser. Poengsum oppnådd i klassen og hoveddommers vurdering legges til grunn.

Grillproduktserie
Produktserie av grillprodukter, knyttet sammen gjennom design, måltidsløsning eller andre elementer. Andre produkter enn kjøttprodukter kan inngå i serien og inngå i denne delen av bedømmingen. Det forutsettes at kjøttprodukter er en del av grunnstammen i serien. Kriterier som bedømmes er sammensetning, salgsvennlighet, marked og emballasje. I vurderingen legges det også betydelig vekt på fornyelse av produkt og design samt utvikling av kategorien grill.

Nyskapning
Kjøttbransjen trenger nyskapning og vi ønsker derfor å gi ut en pris som fremmer innovasjon, design og produktutvikling: Det står innsenderne fritt til å definere hvilke produkter som sendes inn, men det skal være lansert (ikke relansert) etter 1.1.2017. Vi ser etter en ny type produkt eller kjent produkt i ny vri. Kjøtt eller egg må være en viktig bestanddel. Påmeldingen må begrunnes – hva er nytt og hvorfor fortjener dette produktet en slik pris. Både bedømmingsresultat og andre forhold som appell, salgsvennlighet, emballasje og marked vil vurderes. Bedriften må ved påmelding skrive inn ekstra info om nyskapningen.

Økologisk
Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør.

Skolemesterskap i pølse
Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolepølse». Pølsene blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris.

Grønt i kjøtt
Produkter som inneholder minst 30 prosent kjøtt, men der kjøttet med overlegg er erstattet med grønt for å lage et sunnere alternativ. F.eks. pølser og burger.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere