Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Klasseinndeling / Klasseinndeling 2017

Klasseinndeling 2017

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Julemat- og pålegg står sentralt denne høsten, og det skal kåres opp til åtte Norgesmestre, rundt 50 gull og tre spesialpriser.

Inndeling og beskrivelse

 • Norgesmestere kåres i inntil åtte klasser blant gullvinnere
 • 24 klasser med gull-, sølv- og bronsemedaljer
 • På tvers av klassene kåres Spesialpris for Nyskapning, Grønt i Kjøtt, Økologisk og samarbeidspartnernes egne priser.
 • Skolekonkurranse i medisterkaker

Definisjon av produkter og beskrivelse av tilberedningsform i konkurranse
Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Likevel er det nødvendig at kjøkkenbeskrivelse fylles ut samtidig med påmeldingen. Informasjonen må være tydelig for produkter som skal varmes/stekes/kokes og som ikke er helt standard (vanlig grillpølser er det).

I de store produktgruppene benyttes en standard tilberedningsmåte, slik at produktene er mest mulig sammenlignbare for dommerne. Noen ganger skal produktet ha en spesiell touch for å bli slik produsenten vil ha det, det må beskrives.

Kjøkkenbeskrivelsen bør være samme måte som produsenten anbefaler å tilberede produktet (på pakke, nettsider, m.v.). Vi forholder oss til denne beskrivelsen, men justerer litt om vi ser at det f.eks trenger 3 minutter til for å bli ferdig. Store justeringer gjør vi ikke, da en helt feil kjøkkenbeskrivelse er en feil ved produktet som en forbruker lett ikke oppdager. Dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

KLASSENE
NM i Kjøttprodukter 2017 vil bedømme produkter i 24 klasser. I klassene kan det oppnås medaljer av valør gull, sølv og bronse.

 1. Ribbe: Ferdigstekt krydret/marinert svineribbe. Maksimal oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 2. Juleskinke: Juleprodukt av svin (ikke ribbe) som serveres varmt. Produktet må være ferdig stekt fra produsent og vil varmes. Vi har maksimal oppvarmingstid 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 3. Stek: Ferdige stekte steker med/uten sjy av storfe, lam, fugl, rein og vilt. Produktene må være krydret, røkt eller smaksatt på annen måte. Maks oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming.
 4. Sous vide spesial: Dette er en ganske åpen klasse som dekker komplette måltider inkludert julevariantene av ferdigmat, eks. tapasprodukter, roll, pizza, lasagne og liknende. Total tilberednings-/steketid er maksimalt 30 minutter. Både produkter som er rå og må stekes/kokes og produkter som kun trenger oppvarming kan delta.
 5. Karbonade: Karbonader, ferdig stekt, fersk eller fryst.
 6. Kjøttkake/bolle: Ferdigstekt kjøttkake eller kjøttbolle. Fersk eller frys.
 7. Medisterkake: Ferdigstekt medisterkake. Fersk eller frys.
 8. Panerte (nuggets/snitzel): Panerte produkter som er varmebehandlet hos produsent, eksempelvis chicken nuggets og wienersnitzel. Fersk eller frys.
 9. Restaurant-burger (HORECA): Rå burger av restaurantkvalitet (helårsprodukt – ikke beregnet for hjemmegrilling). Burger vil bli varmet/stekt i ordinær stekepanne evt. kombinert med ovn.
 10. Røkt pinnekjøtt*: Laget av lam/sau. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt.
 11. Urøkt pinnekjøtt*: Laget av lam/sau. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt.
 12. Pinnekjøtt spesial*: Saltet og tørket kjøtt som brukes tilsvarende ordinært pinnekjøtt, inkludert ferdig utvannet kjøtt og ferdig kokte varianter. Det inkluderer pinnekjøtt av andre kjøttslag (eks. reinsdyr og geit), andre stykningsdeler som er saltet og tørket slik som pinnebog (også av lam/sau). Salgsvare er oppdelt og ferdig utvannet pinnekjøtt inkludert ferdig kokt pinnekjøtt, ferskt eller fryst.
 13. Sylte: Alle typer sylte, lagt sylte og sylterull.
 14. Rull: Rull av okse, svin (inkl ribberull) og lam.
 15. Postei/paté: Leverpostei, viltpateer, juleposteier, m.v. i forbrukerpakning, for disksalg eller hotell/restaurantmarked.
 16. Hverdagspålegg inkl. storpakning: Volumprodukt i lavpris-/økonomisegmentet av forbruker­pakket pålegg. Maksimal utsalgspris til forbruker er 250,- kr/kg inkl mva. Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, servelat, skole­rull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til dagligvare­kjedene. Det er krav om at produktet selges i dagligvarekjede i en større region. Salgsvolum oppgis i påmeldingens produktbeskrivelse. Storpakning er Volumprodukt av pålegg i økonomisegmentet til storhusholdning (HORECA og institusjonskjøkken). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til storhusholdning, og produktet må selges i dette markedet i større volum. Salgsvolum oppgis i påmeldingens produkt­beskrivelse.
 17. Delikatessepålegg svin: Pålegg av svinekjøtt, i forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 18. Delikatessepålegg fjørfe: Pålegg av fjørfe, i forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 19. Delikatessepålegg spesial: Pålegg av storfe, lam, vilt, eller blanding av kjøttslag og høykvalitets (pris) farseprodukter, f.eks mortadella, kokt salami. Annet pålegg som ikke passer i de andre gruppene. Inkluderer roastbiff og pastrami. Ikke sylte og rull.
 20. Røkt julepølse: Ferdig kokte og røkte pølser, eksempelvis Vossakorv
 21. Urøkt julepølse: Ferdig kokte julepølser som medister og sossisser.
 22. Julepølser spesial: Ferdig kokte og rå pølser som innmatpølser, mørpølser, blodpølser og andre spesialpølser til jul.
 23. Lutefiskbacon: Det viktigste tilbehøret til lutefisken. Både ustekte og ferdigstekte varianter inngår.
 24. Julespesial: Syltelabber, smalahove, andre julespesialiteter (ikke pølser).  Oppvarming/tilberedningstid på kjøkken må være under 45 minutter

For å kunne gjøre en god total vurdering av pinnekjøttet trenger fagdommerne å vurdere produktet mer enn øvrige produkter.  Det betyr at produktet som meldes på må sendes inn i disse tilstandene: (mengder og tidspunkt sendes ut sammen med informasjon om innsending i uke 40/41):

Salgsvare; tørket oppkuttet eller helt, ferdig utvannet ferskt eller fryst.

Helt produkt (hel tørket side / bog / annet).

Ferdig utvannet produkt.  Utvannet produkt – klart for damping.

NORGESMESTRE
Inntil 8 Norgesmestre (i sin klasse/sammenslåtte klasser) vil kåres blant produktene som oppnår gull (Sett inn bilde av NM-merket)
SPESIALKLASSER
På tvers av klassene vil produktene kunne delta i disse spesialklassene (Sett inn merket av Spesialklassene)

 • Nyskapning - Kjøttbransjen trenger nyskapning og vi ønsker derfor å gi ut en pris som fremmer innovasjon, design og produktutvikling. Produktene må delta i ordinære klasser i årets NM og de skal være lansert (ikke relansert) etter 1.1.2016. Vi ser etter en ny type produkt eller kjent produkt i ny vri. Kjøtt må være en viktig bestanddel. Ved innsending skal påmeldingen begrunnes – hva er nytt og hvorfor fortjener dette produktet en slik pris. Både bedømmingsresultat og andre forhold som appell, salgsvennlighet, emballasje og marked vil vurderes.
 • Grønt i kjøtt - Produkter som inneholder minst 30 prosent kjøtt, men der kjøttet med overlegg er erstattet med grønt for å lage et sunnere alternativ. F.eks. pølser og kaker.
 • Økologisk - Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør.
 • Skolemesterskap i medisterkake - Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolemedisterkake». Medisterkakene blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris.
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere