Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Klasseinndeling / Klasseinndeling 2016

Klasseinndeling 2016

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Grill- og spekemat står sentralt denne våren, og det skal kåres fem Norgesmestre, 26 årets produkter, og to spesialpriser.


Inndeling og beskrivelse

  • Norgesmester kåres i fem klasser; Pølser, Spekekjøtt, Spekepølse, Grill og Bacon
  • 26 Årets produkt kåres for konkrete produkttype
  • På tvers av klassene kåres Spesialpris for Nyskapning, Økologisk og Grillproduktserie
  • Skolekonkurranse i pølser
  • Matmerkprisen
  • Det utdeles egne grillpriser samt gull-, sølv- og bronsemedaljer

Gå til egen side for påmelding (åpner 18. februar)

Norgesmester
Beste produkt innenfor en gruppe produkttyper kåres til Norgesmester. Poengmessig resultat i bedømming, andre forhold knyttet til produktet eller produksjon, eventuelt omdømming vurderes av hoveddommer sammen med fagdommere.  

skillelinje
Årets produkt (Produkttyper) NM - Klasse
Marinert/krydret fugl Grill
Marinert/krydret lam Grill
Marinert/krydret storfekjøtt Grill
Marinert/krydret svinekjøtt Grill
Grillspyd Grill
Grillmix Grill
Spareribs Grill
Burger Grill
Burger spesial Grill
Grillpølse Pølse
Middagspølse Pølse
Wienerpølse Pølse
Snadderpølse røkt Pølse
Snadderpølse urøkt Pølse
Snadderpølse hot Pølse
Snadderpølse m/ost Pølse
Snadderpølse åpen klasse Pølse
Fenalår helt Spekekjøtt
Speket svinekjøtt oppskåret Spekekjøtt
Spekekjøtt åpen klasse Spekekjøtt
Fårepølse Spekepølse
Krydret spekepølse Spekepølse
Salami Spekepølse
Spekepølse åpen klasse Spekepølse
Bacon i skiver Bacon
Bacon spesial Bacon

Gå til toppen av siden

Definisjon av produkter og beskrivelse av tilberedningsform i konkurranse

Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Likevel er det nødvendig at kjøkkenbeskrivelse fylles ut samtidig med påmeldingen. Informasjonen må være tydelig for produkter som skal varmes/stekes/kokes og som ikke er helt standard (vanlig grillpølser er det).

I de store produktgruppene benyttes en standard tilberedningsmåte, slik at produktene er mest mulig sammenlignbare for dommerne. Noen ganger skal produktet ha en spesiell touch for å bli slik produsenten vil ha det, det må beskrives.

Kjøkkenbeskrivelsen bør være samme måte som produsenten anbefaler å tilberede produktet (på pakke, nettsider, m.v.). Vi forholder oss til denne beskrivelsen, men justerer litt om vi ser at det f.eks trenger 3 minutter til for å bli ferdig. Store justeringer gjør vi ikke, da en helt feil kjøkkenbeskrivelse er en feil ved produktet som en forbruker lett ikke oppdager. Dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Gå til toppen av siden

Grill
Marinerte eller krydrete produkter beregnet for grilling. Både rå og varmebehandlete produkter. Produktet må kunne tilberedes innen oppgitte begrensninger om tilberedningstid i hver klasse. Kjøkkenbeskrivelse må være klar og tydelig, på tid og temperatur. Det må også fremgå om produktet skal ha direkte eller indirekte grilling. (Indirekte grilling vil bli gjort i ovn av kapasitetshensyn.) Maksimal tilberedningstid  er 1 time, fra +4 ˚C. Store stykker vil kunne bli delt før tilberedning.

  • Marinert/krydret fugl: Produkter av alle typer fugl som hovedingrediens av kjøtt. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt). Her inngår kyllinglår, -klubber m.v.
  • Marinert/krydret lam: Produkter av lam/sau/geit, evt småfekjøtt som hovedingrediens av kjøtt. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • Marinert/krydret storfekjøtt: Produkter av storfekjøtt, evt storfekjøtt som hovedingrediens av kjøtt. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • Marinert/ krydret svinekjøtt: Produkter av svinekjøtt, evt svinekjøtt som hovedingrediens av kjøtt, utenom spareribs. Pulled pork og tilsvarende produkter inngår. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt).
  • Grillspyd: Grillspyd o.l. som er ferdig varmebehandlete som skal stekes på grill i maks 10 minutter.
  • Grillmix: Sammensatte produkter, der ulike småpølser, sliders, burgere o.l. selges som ett produkt.
  • Spareribs: Spareribs, ferdig krydret/marinert. Produktene kan være rå eller ferdig varmebehandlet (forkokt). NB! Maksimal tilberedningstid for rå produkter er 1 time.
  • Burger: Fersk eller fryst burger som er rå (ikke varmebehandlet) fra produsent. Stekes på grill. Burgeren kan være av alle kjøttslag, naturell eller krydret, tilsatt ost eller lignende.
  • Burger spesial: Ferdig varmebehandlete burgere, sliders o.l. som skal stekes på grill i maks 8 minutter.

Gå til toppen av siden

Pølse

Pølser som spises varme. Ferdig kokte og rå varianter. Pølsene som skal stekes vil generelt sett varmes i stekepanne og holdes varme i skap.

  • Grillpølse: Vanlig rett grillpølse med ”skrellet tarm” (ikke rå varianter). Normalt eller lite krydrete grillpølser uten ost.
  • Middagspølse: Røkte og urøkte middagspølser/kjøttpølse (ikke rå varianter). Varmes i damp/vann og kan stekes i panne til slutt (angi i kjøkkenbeskrivelse).
  • Wienerpølse: ”Ekte wienerpølse” i fåretarm. Blir varmet i vann/damp. Angi anbefalt trekketid.
  • Snadderpølse røkt: Røkte snadderpølser (ikke rå varianter), som ikke inngår i andre klasser. Angi i kjøkkenbeskrivelsen om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse urøkt: Urøkte snadderpølser og rå pølsevarianter, som ikke inngår i andre klasser. Angi i kjøkkenbeskrivelsen om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse hot: Sterkt krydrete pølser for grilling/steking i panne på plate. Eksempelvis pølser med jalapenjo og chilli. Røkte og urøkte varianter.
    Angi i kjøkkenbeskrivelsen om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse m/ost: Røkte og urøkte snadderpølser, samt grillpølser (skrelte) som inneholder vanlig smeltbar ost. Samtidig skal de være mildt eller moderat krydrete varianter.
    Pølser med lite ost som er sterkt krydret inngår i Snadderpølse hot, mens pølser som inneholder ost som ikke skal smelte er, f.eks fetaost, gorgonzola inngår i Snadderpølser åpen klasse.
  • Snadderpølse åpen klasse: Dette er pølser med utradisjonell produksjonsmetode (f.eks chorizo som er speket og skal stekes), har spesielt utradisjonelle krydder, eller uvanlige kjøttslag som hovedingrediens (f.eks struts, krokodille, hval, vilt). De kan være røkt eller urøkte, rå eller ferdig kokt, og skal primært være beregnet til grillmåltid. Angi i kjøkkenbeskrivelsen om pølsen skal varmes/stekes på grill, i panne eller trekkes/dampes, og om den skal snittes/stikkes før varming.

Gå til toppen av siden

Spekekjøtt
Spekete kjøttstykker med eller uten bein, inkl sammensatte kjøttstykker (i nett). For brødskiven, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Fenalår helt: Hele fenalår, speket, speket og røkt, speket og krydret/marinert.
  • Speket svinekjøtt, oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av svin. Slicet spekeskinke, westfaler, m.v. inngår.
  • Spekekjøtt åpen klasse: Oppskåret spekekjøtt av andre kjøttslag (inkl fjøfe) og hele produkter av svin (inkl. hel spekeskinke) og lam (utenom fenalår). Ferdig oppskåret spekekjøtt av lam/sau. Slicet fenalår inngår.

Gå til toppen av siden

Spekepølse

Spekepølse i skiver, snabb eller hel.  For brødskiven, tapas, spekematmåltid eller snacks. Ikke produkter som skal varmes, stekes/kokes.

  • Salami: Spekepølse av tradisjonell salamitype, inkl salami med krydderrand m.v. Spesielle sterkt krydrete typer skal i gruppe for krydret spekepølse.
  • Fårepølse: Spekepølse av fårepølsetype (ikke sterkt krydrete typer)
  • Krydret spekepølse: Krydrete spekepølser (ikke tradisjonell salami) f.eks chorizo og pepperoni.
  • Spekepølse åpen klasse: Andre milde/lite krydrete spekepølser. Eksempelvis morrpølse, kurv, svartpølse og speket pølse av kalkun, vilt o.s.v.

Gå til toppen av siden

Bacon
Bacon utenom spesifikt lutefiskbacon inngår.

  • Bacon i skiver: Røkt eller urøkt bacon av sideflesk, slicet. Ferdigstekt bacon kan delta.
  • Bacon spesial: Bacon i hel bit, ternet bacon "engelsk bacon" eller "bacon" av andre stykningsdeler eller kjøttslag. Ferdigstekte varianter kan delta.
skillelinje

Spesialpriser
Produktet må meldes på i en av de ordinære klassene. Vinneren kåres på tvers av alle klasser. Poengsum oppnådd i klassen og hoveddommers vurdering legges til grunn.

Gå til toppen av siden

Spesialpris - Grillproduktserie
Produktserie av grillprodukter, knyttet sammen gjennom design, måltidsløsning eller andre elementer. Andre produkter enn kjøttprodukter kan inngå i serien og inngå i denne delen av bedømmingen. Det forutsettes at kjøttprodukter er en del av grunnstammen i serien. Kriterier som bedømmes er sammensetning, salgsvennlighet, marked og emballasje. I vurderingen legges det også vekt på fornyelse og utvikling av kategorien grill.

Gå til toppen av siden

Spesialpris - Nyskapning
Kjøttbransjen trenger nyskapning og vi ønsker derfor å gi ut en pris som fremmer innovasjon, design og produktutvikling: Det står innsenderne fritt til å definere hvilke produkter som sendes inn, men det skal være lansert (ikke relansert) etter 1.1.2015. Vi ser etter en ny type produkt eller kjent produkt i ny vri. Kjøtt eller egg må være en viktig bestanddel. Påmeldingen må begrunnes – hva er nytt og hvorfor fortjener dette produktet en slik pris. Både bedømmingsresultat og andre forhold som appell, salgsvennlighet, emballasje og marked vil vurderes. Bedriften må ved påmelding skrive inn ekstra info om nyskapningen.

Gå til toppen av siden

Økologisk
Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør.

Gå til toppen av siden

Spesialpris - Skolemesterskap i pølse
Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolepølse». Pølsene blir vurdert på samme måte som de som deltar i ordinær konkurranse og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris.

Gå til toppen av siden

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere