Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Klasseinndeling / Klasseinndeling 2015

Klasseinndeling 2015

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Det er jul og vi lager i desember en adventskalender der vi gjør en presentasjon av de 4 NM-vinnerne og 24 årets produkter, og 3 spesialprisene som kåres i år.

Inndeling og beskrivelse

 • 4 Norgesmestere kåres; Pinnekjøtt, pålegg, kaker og ferdig stekt/kokt
 • 24 produkttyper som Årets produkt
 • Uavhengig av produkttyper kåres 3 spesialpriser og Matmerkprisen
 • Skolekonkurranse i medisterkaker

Det utdeles gull-, sølv- og bronsemedaljer.

Gå til egen side for påmelding (åpner 1.september 2015)

Norgesmester
Beste produkt innenfor en gruppe produkttyper kåres til Norgesmester. De beste produktene i hver produktgruppe som kjemper om mestertittelen vurderes sammen.

Poengmessig resultat i bedømming samt dommernes kommentarer, men også andre forhold knyttet til produktet eller produksjon kan legges til grunn i en dommervurdering eller omdømming om mestertittelen. Ved lik bedømming i en omdømming følges hoveddommers vurdering.  
Tilsvarende gjelder for å skille produkter som er bedømt likt i kåringen av Årets produkt.

Gå til toppen av siden

Spesialpriser
Produktet må delta i en av de ordinære klassene. Vinneren kåres på tvers av alle klasser. Poengsum og fagdommernes kommentarer samt medalje oppnådd i klassen legges til grunn sammen med de konkrete kriteriene for spesialprisen. En egen jury vurderer produktene.

Juryens vurdering gjøres av produktene slik de selges (sendes inn). Til forskjell fra ordinær bedømming er produktene ikke anonymisert under juryens bedømming.

Gå til toppen av siden

Juleproduktserie: Produktserie av juleprodukter, knyttet sammen gjennom design, måltidsløsning eller andre elementer. Andre produkter enn kjøttprodukter kan inngå i serien og kan sendes inn til denne delen av bedømmingen. Det forutsettes at kjøttprodukter er en del av grunnstammen i serien. For å delta kreves at produktene i design, innpakking, smak, «storytelling», andre elementer fremstår som spesielt «julete». Det vektlegges at produktet fremstår som attraktivt, og at produktet er gjennomarbeidet og lever opp til forventningen i bruk og smak. Anvendelsesområdet må være høytidsmåltidene (julefrokost /-lunsj /-middag eller julebord). Det legges også vekt på sammensetning (spissing eller produktbredde) av produktserien, salgsvennlighet, marked og emballasje.

I påmeldingen skal alle produkter innenfor én juleproduktserie oppføres med navnet på serien (eks «nissemat). Bedriften kan delta med flere produktserier, og det må da være samsvar i påmelding og produktmerking. Det er navnet på serien – som oppgitt i påmeldingsskjema - som vil stå oppført i resultatlisten.

Gå til toppen av siden

Nyskapning: Kjøttbransjen trenger nyskapning og vi ønsker derfor å gi en pris som fremmer innovasjon, design og produktutvikling: Det står innsenderne fritt til å definere hvilke produkter som sendes inn, men det skal være lansert (ikke relansert) etter 1.1.2015. Vi ser etter en ny type produkt eller kjent produkt i ny vri. Kjøtt eller egg må være en viktig bestanddel.

Bedriften må ved påmelding skrive inn begrunnelsen – hva er nytt og hvorfor fortjener dette produktet en slik pris. Det kan i den henvises til salgsmateriell som sendes sammen med produktene.  Både bedømmingsresultat i ordinær bedømming og andre forhold som appell, salgsvennlighet, emballasje og marked vil bli vurdert. 

Gå til toppen av siden

Matmerkprisen: En pris som deles ut til et produkt produsert (av volumprodusent) i tråd med Matmerks visjon om å fremme norske råvarer. Produkter i alle klasser kan delta. Meldes på ved avkryssing av norsk råvare. Hensikten med prisen er å fremme norskprodusert kjøtt. Kriterier for juryens (Matmerk og KLF) bedømming er:

- norsk råvar
- produkt med et visst volum (det sjekker vi)
- gode resultater i konkurransen (vi kommer til å velge blant dem som ligger i toppen poengmessig)
- Nyskapning i et tradisjonsperspektiv

Gå til toppen av siden

Økologisk: Produktet skal være økologisk og kunne dokumenteres av leverandør, dersom det er kreves av arrangør.

Gå til toppen av siden

Skolemesterskap medisterkake: Videregående skoler inviteres til å delta i konkurransen om beste «skolemedisterkake». Kakene blir vurdert som de som deltar i ordinær konkurranse i kjøtt-/medisterkake og får tilbakemelding fra dommerne. Vinneren kommer i resultatlisten som vinner av spesialpris skolemesterskap. 

Gå til toppen av siden

Inndeling

Årets produkt NM Klasse
Ferdig julemat/komplett måltid Ferdig stekt/kokt
Juleskinke Ferdig stekt/kokt
Ribbe Ferdig stekt/kokt
Stek (okse/lam/vilt) Ferdig stekt/kokt
Pulled Ferdig stekt/kokt
Karbonade Kake
Kjøttkake/medisterkake Kake
Panerte (Nuggets/snitzel) Kake
Røkt pinnekjøtt Pinnekjøtt
Urøkt pinnekjøtt Pinnekjøtt
Pinnekjøtt spesial Pinnekjøtt
Sylte Pålegg
Rull Pålegg
Postei/pate Pålegg
Delikatessepålegg svin Pålegg
Delikatessepålegg fugl Pålegg
Delikatessepålegg spesial Pålegg
Hverdagspålegg Pålegg
Storpakning pålegg Pålegg
Røkt julepølse Ikke NM tittel
Julepølse spesial Ikke NM tittel
Urøkt julepølse Ikke NM tittel
Syltelabb Ikke NM tittel
Lutefiskbacon Ikke NM tittel

Gå til toppen av siden

Definisjon av produkter
Det er viktig at produktene meldes på i rett gruppe. Nærmere definisjon finner du lenger bak i dette dokumentet. Arrangøren vil flytte produkter mellom gruppene dersom vi ser at de er feilplassert, men ansvaret ligger på bedriften. Påmelding i feil gruppe kan ha betydning for tilberedning og bedømming, og hvor stor mengde bedriften blir bedt om å sende inn.

Produktbeskrivelsen som fylles ut sammen med påmeldingen hjelper oss i tvilstilfeller å vurdere at produktet er rett eller feil påmeldt. Det er en grunn til at det er viktig at den fylles ut.

Tilberedningsform i konkurransen
Sammen med definisjon av produktene opplyser vi om hvordan de blir tilberedt i konkurransen. Her opplyses også om begrensninger knyttet til tilberedningstid og måte.  

Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Likevel er det nødvendig at Kjøkkenbeskrivelse fylles ut samtidig med påmeldingen. Informasjonen må være tydelig for produkter som skal varmes/stekes/kokes, og som ikke er helt standard.

I de store produktgruppene benyttes en standard tilberedningsmåte slik at produktene er mest mulig sammenlignbare for dommerne. Noen ganger skal produktet ha en spesiell touch for å bli slik produsenten vil ha det, det må beskrives, både til kjøkken (kjøkkenbeskrivelse) og dommere (produktbeskrivelse).

Kjøkkenbeskrivelsen bør være samme måte som produsenten anbefaler å tilberede produktet (på pakke, nettsider, m.v.). Vi forholder oss til denne beskrivelsen, men justerer litt om vi ser at det f.eks trenger 3 minutter til for å bli ferdig. Store justeringer gjør vi ikke, da en helt feil kjøkkenbeskrivelse er en feil ved produktet som en forbruker lett ikke oppdager, dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommere. Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Gå til toppen av siden

Inndeling

Ferdig stekt/kokt
Kåringen dekker både juleprodukter, andre sesongprodukter og helårsprodukter beregnet for varme måltider. Produktet må være ferdig varmebehandlet fra produsent og skal kun oppvarmes, (NB! unntak for ferdig julemat/komplett måltid). Ingen rå stek eller lignende produkter kan delta. Rent kjøtt (ikke smakssatt), kan ikke delta i konkurransen.

Produktene blir varmet i ovn/dampovn. Det er viktig at kjøkkenbeskrivelsen fylles ut korrekt - også med tid for oppvarming.

 • Ferdig julemat/ komplett måltid: Dette er en ganske åpen klasse som dekker komplette måltider inkludert julevariantene av ferdigmat, eksempelvis tapasprodukter, roll, pizza, lasagne og liknende. Total tilberednings-/steketid er maksimalt 30 minutter. Både produkter som er rå og må stekes/kokes og produkter som kun trenger oppvarming kan delta.
 • Juleskinke: Juleprodukt av svin som serveres varmt (utenom ribbe). Produktet må være ferdig stekt fra produsent og vil varmes. Maks oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming. 
 • Ribbe: Ferdigstekt krydret svineribbe. Maks oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming. 
 • Stek: Ferdige stekte steker med/uten sjy av storfe, lam, fugl, rein og vilt. Produktene må være krydret, røkt eller smaksatt. Maks oppvarmingstid er 30 min, men produktet kan skives eller deles i mindre bit før oppvarming. 
 • Pulled: Pulled-produkter av svin, storfe, kalkun m.v. Ferdig stekt/kokt. Maks oppvarmingstid 30 min.

Gå til toppen av siden

Kake
Ferdig varmebehandlete produkter. Steke/oppvarmingstid maksimalt 15 minutter. Vi varmer/steker i stekepanne eller i ovn.

 • Karbonade: Karbonader, ferdig stekt, fersk eller fryst.
 • Kjøtt-/medisterkake: Ferdigstekt kjøttkake, medisterkake, kjøttboller og lignende. Fersk eller frys. 
 • Panerte (nuggets/snitzel): Panerte produkter som er varmebehandlet hos produsent, eksempelvis chicken nuggets og wienersnitzel. Fersk eller frys.

Gå til toppen av siden

Pinnekjøtt
Tradisjonelt pinnekjøtt og andre saltede og tørkede kjøttprodukter som brukes i tilsvarende matretter.

 • Røkt pinnekjøtt: Laget av lam/sau. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt.
 • Urøkt pinnekjøtt: Laget av lam/sau. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt.
 • Pinnekjøtt spesial: Saltet og tørket kjøtt som brukes tilsvarende ordinært pinnekjøtt, inkludert ferdig utvannet kjøtt og ferdig kokte varianter. Det inkluderer pinnekjøtt av andre kjøttslag (eks. reinsdyr og geit), andre stykningsdeler som er saltet og tørket slik som pinnebog (også av lam/sau). Salgsvare er oppdelt og ferdig utvannet pinnekjøtt inkludert ferdig kokt pinnekjøtt, ferskt eller fryst.

For å kunne gjøre en god total vurdering av produktene trenger fagdommerne å vurdere produktet mer enn øvrige produkter.  Det betyr noe i forhold til hva og hvor mye som skal sendes inn og informeres om her (i tillegg til i informasjon om innsending som sendes de påmeldte uke 42/43).

- Salgsvare; tørket oppkuttet eller helt, ferdig utvannet ferskt eller fryst.
- Helt produkt (hel tørket side / bog / annet).
- Ferdig utvannet produkt.  Utvannet produkt – klart for damping sendes inn.

Det er viktig at det er samsvar mellom produktene som sendes inn.  En perfekt tørket side sammen med en rå salgsvare eller motsatt vitner om ujevn kvalitet og trekker ned i bedømmelsen.

Gå til toppen av siden

Pålegg
Alle typer pålegg, både helårsprodukter, juleprodukter og for andre sesonger. Pålegget skal være ferdig tilberedt (kokt/stekt) og bedømmes kaldt. Vi slicer produkter som sendes inn helt – angi tykkelse på skivene i kjøkkenbeskrivelsen.

 • Sylte: Alle typer sylte, lagt sylte og sylterull
 • Rull: Rull av okse, svin (inkl ribberull) og lam
 • Postei/paté: Leverpostei, viltpateer, juleposteier, m.v. i forbrukerpakning, for disksalg eller hotell/restaurantmarked.
 • Hverdagspålegg: Volumprodukt i lavpris-/økonomisegmentet av forbruker­pakket pålegg. Maksimal utsalgspris til forbruker er 200,- kr/kg inkl mva. Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skole­rull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til dagligvare­kjedene. Det er krav om at produktet selges i dagligvarekjede i en større region. Salgsvolum oppgis i påmeldingens produktbeskrivelse.
 • Storpakning pålegg: Volumprodukt av pålegg i økonomisegmentet til storhusholdning (HORECA og institusjonskjøkken). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til storhusholdning, og produktet må selges i dette markedet i større volum. Salgsvolum oppgis i påmeldingens produkt­beskrivelse.
 • Delikatessepålegg svin: Pålegg av svinekjøtt, i forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 • Delikatessepålegg fjørfe: Pålegg av fjørfe, i forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 • Delikatessepålegg spesial: Pålegg av storfe, lam, vilt, eller blanding av kjøttslag. Annet pålegg som ikke passer i de andre gruppene. Inkluderer roastbiff og pastrami. Ikke sylte og rull.

Gå til toppen av siden

Utenom NM-klassene

Pølser
Dette er pølser spesielt for jul. Pølsene kan være ferdig kokt, men også rå varianter kan inngå. Produktene varmes/stekes/trekkes i stekepanne, varmtvann og/eller dampovn. Produkter av samme type vil normalt bli varmet på samme måte, hvis det ikke er spesielt begrunnet hvorfor annen tilberedning er nødvendig.

 • Røkt julepølse: Ferdig kokte og røkte pølser, eksempelvis Vossakorv
 • Urøkt julepølse: Ferdig kokte julepølser som medister og sossisser.
 • Julepølser spesial: Ferdig kokte og rå pølser som innmatpølser, mørpølser, blodpølser og andre spesialpølser til jul.

Gå til toppen av siden

Tradisjon
Dette er tradisjonelle produkter for juletiden.

 • Syltelabb
 • Lutefiskbacon: Det viktigste tilbehøret til lutefisken. Både ustekte og ferdigstekte varianter inngår.

Gå til toppen av siden

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere