Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Klasseinndeling / Klasseinndeling 2013

Klasseinndeling 2013

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Det er jul og vi lager i desember en adventskalender der vi gjør en presentasjon av de 4 NM-vinnerne og 24 årets produkter, og 3 spesialprisene som kåres i år.

Inndeling og beskrivelse

 • 4 Norgesmestere kåres; Pinnekjøtt, pålegg, kaker og ferdig stekt/kokt
 • 24 produkttyper som Årets produkt
 • Uavhengig av produkttyper kåres 3 spesialpriser og Matmerkprisen

Det utdeles gull-, sølv- og bronsemedaljer.

Gå til egen side for påmelding (åpner 2.september 2013)

Norgesmester
Beste produkt i NM-klassen kåres til Norgesmester. Poengmessig resultat i bedømming er viktigst, deretter kan andre forhold knyttet til produktet eller produksjon (bl.a. vanskelighets­grad, og hvor avansert produktet er) vurderes, før omdømming gjennomføres. 

Spesialpris –  julefavoritt
Kåres på tvers av alle klasser. For å delta kreves at produktet i design, innpakking, smak, «storytelling» og andre elementer fremstår som spesielt «julete». Det vektlegges at produktet fremstår som attraktivt og at produktet er gjennomarbeidet og lever opp til forventningen i bruk og smak. Anvendelsesområdet må være høytidsmåltidene (julefrokost /-lunsj /-middag eller julebord).

Spesialpris – nyskapning
Kåres på tvers av alle klasser. Vi har fokus på produktutvikling og vil premiere et nyskapt produkt (lansert tidligst 1. oktober 2012). Dette må være en ny type produkt eller et kjent produkt i ny vri. Kjøtt må inngå i produktet. Det er viktig at det i påmeldingen beskrives hva som er nyskapningen, og ideen bak produktet. Selv om bedømmingsresultatene viser at det er litt igjen til toppen, kan dette oppveies av god ide, design, salgsvennlighet og god «storytelling». Andre forhold som appell, salgsvennlighet, emballasje og marked vurderes og vektlegges.

Spesialpris - saltredusert
For høyt inntak av salt er i fokus og forbruket må ned. Kjøttprodukter står for en del av saltinntaket og i konkurransen vil vi vurdere produktene med redusert saltnivå opp mot bedømmingskriteriene. Dette vil gjelde klassene kake, pålegg, og julepølsene. Her kan produktene i påmeldingen kategoriseres med redusert salt. Kravet er at saltinnholdet er redusert med ca 25 prosent i forhold til normalen. I årets konkurranse legges saltnivå i tråd med gjeldende forslag som nordiske land jobber med.
Maks saltmengde i produktene er:

 • Julepølser 1,8 % (0,72 % NA)                             
 • Kaker 1,5 % (0,6 % NA)
 • Farsepålegg (servelat, o.l) 1,8 %  (0,72 % NA)
 • Postei/paté 1,6 % (0,64 % NA)
 • Pålegg utenom farseprodukter og postei/paté 2,75 % (1,1 % NA)

Det skal angis i produktbeskrivelsen at produktet er saltredusert og hva saltnivået er – ut fra bedriftens beregninger (f.eks. i PROSIM). Produktene vil bli analysert.

Matmerkprisen
En pris som deles ut til et produkt produsert (av volumprodusent) i tråd med Matmerks visjon om å fremme norske råvarer. Produkter i alle klasser kan delta. Meldes på ved avkryssing av norsk råvare. Hensikten med prisen er å fremme norskprodusert kjøtt. Kriterier for juryens (Matmerk og KLF) bedømming er

 • norsk råvare
 • produkt med et visst volum (det sjekker vi)
 • gode resultater i konkurransen (vi kommer til å velge blant dem som ligger i toppen poengmessig)
 • nyskapning i et tradisjonsperspektiv
skillelinje

Inndeling

Årets produkt NM Klasse
Røkt pinnekjøtt Pinnekjøtt
Urøkt pinnekjøtt Pinnekjøtt
Ferdig utvannet pinnekjøtt Pinnekjøtt
Pinnebog/annet Pinnekjøtt
Sylte Pålegg
Rull Pålegg
Postei/pate Pålegg
Delikatessepålegg svin Pålegg
Delikatessepålegg fugl Pålegg
Delikatessepålegg spesial Pålegg
Hverdagspålegg Pålegg
Storpakning pålegg Pålegg
Ferdig julemat/komplett måltid Ferdig stekt/kokt
Juleskinke Ferdig stekt/kokt
Ribbe Ferdig stekt/kokt
Stek (okse/lam/vilt) Ferdig stekt/kokt
Karbonade Kake
Kjøttkake/medisterkake Kake
Panerte (Nuggets/snitzel) Kake
Røkt julepølse Ikke NM tittel
Julepølse spesial Ikke NM tittel
Urøkt julepølse Ikke NM tittel
Syltelabb Ikke NM tittel
Lutefiskbacon Ikke NM tittel

Gå til toppen av siden

Pinnekjøtt
Tradisjonelt pinnekjøtt og andre saltede og tørkede kjøttprodukter som brukes i tilsvarende matretter. Bedømmingen gjøres av (1) helt produkt (tørket side), (2) salgsvare, (3) utvannet produkt – klart for damping og (4) ferdig tilberedt produkt. Således skal produktet sendes inn som (1) helt produkt (tørket side), (2) salgsvare og (3) ferdig utvannet. Det ferdig utvannete produktet tilberedes i tråd med kjøkkenbeskrivelsen.

 • Røkt pinnekjøtt: Laget av lam/sau. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt.
 • Urøkt pinnekjøtt: Laget av lam/sau. Salgsvare er ferdig tørket pinnekjøtt, helt eller oppdelt.
 • Utvannet pinnekjøtt: Laget av lam/sau. Salgsvare er oppdelt og ferdig utvannet pinnekjøtt, ferskt eller fryst.
 • Pinnebog/annet: F.eks pinnekjøtt av andre kjøttslag/stykningsdeler, f.eks reinsdyr og geit, eller pinnebog av lam/sau.

Gå til toppen av siden

Pålegg
Alle typer pålegg, både helårsprodukter, juleprodukter og for andre sesonger. Pålegget skal være ferdig tilberedt (kokt/stekt) og bedømmes kaldt. Vi slicer produkter som sendes inn helt – angi tykkelse på skivene i kjøkkenbeskrivelsen.

 • Sylte: Alle typer sylte, lagt sylte og sylterull
 • Rull: Rull av okse, svin (inkl ribberull) og lam
 • Postei/paté: Leverpostei, viltpateer, m.v. i forbrukerpakning, for disksalg eller hotell/restaurantmarked.
 • Hverdagspålegg: Volumprodukt av pålegg i lavpris / økonomi-segmentet av forbruker­pakket pålegg (vurderes av dommerne). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skole­rull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til dagligvare­kjedene. Det er krav om at produktet selges i dagligvare-kjede i en større region. Salgsvolum oppgis i påmelding i produktbeskrivelsen. 
 • Storpakning pålegg: Volumprodukt av pålegg i økonomisegmentet til storhusholdning (HORECA og institusjonskjøkken). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til storhusholdning og produktet må selges i dette markedet i større volum. Salgsvolum oppgis i påmelding i produkt­beskrivelsen. 
 • Delikatessepålegg svin: Pålegg av svinekjøtt, i forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 • Delikatessepålegg fjørfe: Pålegg av fjørfe, i forbrukerpakning eller helt. Ikke sylte og rull.
 • Delikatessepålegg spesial: Pålegg av storfe, lam, vilt, eller blanding av kjøttslag. Annet pålegg som ikke passer i de andre gruppene, f.eks roastbiff,  pastrami. Ikke sylte og rull.

Gå til toppen av siden

Ferdig stekt/kokt
Kåringen dekker både juleprodukter, andre sesongprodukter og helårsprodukter beregnet for varme måltider. Produktet må (NB unntak  for ferdig julemat/komplett måltid) være ferdig varmebehandlet fra produsent og skal kun oppvarmes, altså kan ingen rå stek el.l. produkter delta. Rent kjøtt (ikke smakssatt), kan ikke delta i konkurransen.

Produktene blir varmet i ovn / dampovn. Det er viktig at kjøkkenbeskrivelsen fylles ut korrekt også med tid for oppvarming.

 • Ferdig julemat / komplett måltid: Dette er en ganske åpen klasse som dekker julevariantene av ferdigmat / komplette måltider, som eksempelvis tapasprodukter, pizza, lasagne og liknende. Tilberednings-/steketid er maks 30 minutter.  
 • Juleskinke: Juleprodukt av svin som serveres varmt (utenom ribbe), må være ferdig stekt fra produsent
 • Ribbe: Ferdigstekt krydret svineribbe
 • Stek: Ferdige stekte steker med/uten sjy av storfe, lam, fugl, rein og vilt. Oppvarmingen i konkurransen må kunne gjøres i løpet av 30 minutter. Store steker vil bli delt opp før oppvarming. Produktene må være krydret eller smakssatt.

Gå til toppen av siden

Kake
Ferdig varmebehandlete produkter. Steke/oppvarmingstid maksimalt 15 minutter. Vi varmer/steker i stekepanne eller i ovn.

 • Karbonade: Karbonader, ferdig stekt, fersk eller fryst
 • Kjøtt-/medisterkake: Ferdigstekt kjøttkake, medisterkake, kjøttboller og lignende. Fersk eller frys. 
 • Panerte(nuggets/snitzel): Panerte produkter som nuggets og snitzel. Fersk eller frys.

Gå til toppen av siden

Julepølse
Dette er pølser spesielt for jul. Pølsene kan være ferdig kokt, men også rå varianter kan inngå. Produktene varmes/stekes/trekkes i stekepanne, varmtvann og/eller dampovn. Produkter av samme type vil normalt bli varmet på samme måte, hvis det ikke er spesielt begrunnet hvorfor annen tilberedning er nødvendig.

 • Røkt julepølse: Ferdig kokte og røkte pølser, eksempelvis Vossakorv
 • Urøkt julepølse: Ferdig kokte julepølser som medister og sossisser
 • Julepølser spesial: Ferdig kokte og rå pølser som innmatpølser, mørpølser, blodpølser og andre spesial pølser til jul.

Juletradisjon
Dette er tradisjonelle produkter for juletiden. Vær nøye med kjøkkeninformasjon.

 • Syltelabb
 • Lutefiskbacon: Det viktigste tilbehøret til lutefisken. Både ustekte og ferdig stekte varianter inngår.

Gå til toppen av siden

Samarbeidspartener
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere