Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Klasseinndeling / Klasseinndeling 2012

Klasseinndeling 2012

Her finner du klasseinndelingen produktene plasseres inn i. Det er i år totalt 34 produktgrupper og et knippe spesialpriser. Innen for disse kåres det seks Norgesmestere.

Inndeling og beskrivelse

  • 6 Norgesmestere kåres; Pølser, Spekemat, Kaker, Grill, Pålegg og Stek
  • I tillegg kåres Årets produkt 34 produkttyper (se egen side for klasseinndeling)
  • Uavhengig av produkttyper kåres Hederspris for Nyskapning og Nyt Norge
  • Det utdeles egne grillpriser samt gull-, sølv- og bronsemedaljer

Gå til egen side for påmelding

Norgesmester
Beste produkt i NM-klassen kåres til Norgesmester. Poengmessig resultat i bedømming, andre forhold knyttet til produktet eller produksjon, eventuelt omdømming vurderes av hoveddommer sammen med fagdommere.  

Grillpriser
I tillegg til Norgesmester i grill blir det utdelt spesialpriser innenfor grillproduktene. Se side 4 for hvilke produkttyper som kan delta.  Etter den ordinære bedømmingen vil en egen jury bedømme disse. Kriterier som bedømmes er sammensetning, salgsvennlighet, marked og emballasje, samt annet som juryen mener er relevant.

Spesialpris - Grillproduktserie
Produktserie av grillprodukter, knyttet sammen gjennom design, måltidsløsning eller andre elementer. Et kjent eksempel er Remas grillserie med Craig Whitson, men også mindre produktserier kan delta. Det forutsettes at kjøttprodukter er en del av grunnstammen i serien, og kun de blir bedømt. Sideprodukter som sauser, salater, osv. ønskes innsendt i begrenset omfang, vi tar kontakt før innsending. 

Spesialpris - Grillpakke
Ulike grillprodukter satt sammen i en pakke til en eller flere. Eksempelvis grillpølser og marinert svinefilet eller en pakke med produkter til hele familien.  Andre matvarer enn kjøtt kan inngå i pakken. Produktet må være emballert som, og fremstå som ett “pakkeprodukt”. Produkter som inngår i grillpakken kan kun vinne Spesialpris Grillpakke og må meldes på separat for å konkurrere om NM-titler, andre priser og medaljer.

Spesialpris Barnas grillfavoritt
Ordinær bedømming sys sammen med en vurdering fra en barnejury. Barnejuryen smakstester produktene.

Hederspriser
Produktet må meldes på i en av de ordinære klassene. Vinneren kåres på tvers av alle klasser. Poengsum oppnådd i klassen og hoveddommers vurdering legges til grunn.

Hederspris Nyt Norge
Produkt med merket

Hederspris nyskapning
Kjøttbransjen trenger nyskapning og vi ønsker derfor å gi ut en pris som fremmer innovasjon, design og produktutvikling: Det står innsenderne fritt til å definere hvilke produkter som sendes inn, men det skal være lansert etter 1.1.2011. Vi ser etter en ny type produkt eller kjent produkt i ny vri. Kjøtt må inngå i produktet. Beskriv hva som er nytt med produktet ved påmelding og ideen bak det. Både bedømmingsresultat og andre forhold som appell, salgsvennlighet, emballasje og marked vil vurderes.

Årets produkt (Produkttyper) NM - Klasse Grillpriser
Postei/paté Pålegg     
Hverdagspålegg (Industri) Pålegg     
Storpakning pålegg Pålegg  
Delikatessepålegg svin Pålegg     
Delikatessepålegg fugl Pålegg     
Delikatessepålegg spesial Pålegg     
Servelat Pålegg   
Salami Spekemat  
Fårepølse Spekemat     
Krydret spekepølse Spekemat     
Spekepølse spesial Spekemat    
Fenalår helt Spekemat  
Speket lammekjøtt oppskåret Spekemat  
Speket svinekjøtt oppskåret Spekemat  
Spekekjøtt spesial Spekemat  
Karbonade Kake  
Kjøttpudding Kake  
Panerte (Nuggets/snitzel) Kake  
Kjøtt-/medisterkake Kake  
Middagspølse Pølse  
Bacon Ikke NM-klasse  
Wienerpølse Pølse  
Stek, ferdigstekt Stek  
Grill-snacks Ikke NM-klasse ja
Burger Kake ja
Grillpølse Pølse ja
Snadderpølse m/ost Pølse ja
Snadderpølse hot Pølse ja
Snadderpølse bratwurst Pølse ja
Snadderpølse spesial Pølse ja
Marinert/ krydret svinekjøtt Grill ja
Marinert/krydret storfekjøtt Grill ja
Marinert/krydret lam Grill ja
Marinert/krydret fugl Grill    ja
Spareribs    Grill    ja

Gå til toppen av siden

Definisjon av produkter og beskrivelse av tilberedning
Produktene blir tilberedt av et kompetent kjøkken. Likevel er det viktig at Kjøkkenbeskrivelse fylles ut samtidig med påmeldingen, spesielt for produkter som skal varmes/stekes/kokes, og som ikke er helt standard (vanlig grillpølser er det).

I de store produktgruppene benyttes en standard tilberedningsmåte slik at produktene er mest mulig sammenlignbare for dommerne. Skal produktet ha en spesiell touch for å bli slik produsenten vil ha det, det må beskrives.

Kjøkkenbeskrivelsen bør være lik den produsenten anbefaler for å tilberede produktet (på pakke, nettsider, m.v.). Vi forholder oss til denne beskrivelsen, men justerer litt om vi ser at det f.eks trenger 3 minutter ekstra for å bli ferdig. Store justeringer gjøres ikke, da en helt feil kjøkkenbeskrivelse er en feil ved produktet som en forbruker lett ikke oppdager, dette blir omtalt i tilbakemelding fra dommerne.

Nedenfor nevnes normal tilberedning og krav til maksimal tilberedningstid.

Gå til toppen av siden

Pålegg
Alle typer pålegg som ikke inngår i noen av de andre klassene. Pålegget skal være ferdig tilberedt (kokt/stekt) og vil bli bedømt kaldt.  Vi slicer produkter som sendes inn helt – angi tykkelse på skivene i kjøkkenbeskrivelsen.

  • Postei/paté: Leverpostei, viltpateer, m.v. i forbrukerpakning, for disksalg eller hotell/restaurantmarked.
  • Hverdagspålegg: Volumprodukt av pålegg beregnet på lavpris / økonomi-segmentet av forbrukerpakket pålegg. Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til dagligvarekjedene. Det er krav om at produktet selges i dagligvare-kjede i en større region. Salgsvolum oppgis i påmelding i kjøkkenbeskrivelsen. 
  • Storpakning pålegg: Volumprodukt av pålegg i økonomisegmentet til storhusholdning (HORECA og institusjonskjøkken). Produkter som kokt skinke, hamburgerrygg, skolerull, og liknende. Denne gruppen er rettet mot industribedrifter som leverer til storhusholdning og produktet må selges i dette markedet i større volum. Salgsvolum (pr år) i markedet oppgis i påmelding i kjøkkenbeskrivelsen.
  • Delikatessepålegg svin: Pålegg av svinekjøtt, i forbrukerpakning eller helt.
  • Delikatessepålegg fjørfe: Pålegg av fjørfe, i forbrukerpakning eller helt.
  • Delikatessepålegg spesial: Pålegg av storfe, lam, vilt, eller blanding av kjøttslag. Annet pålegg som ikke passer i de andre gruppene, f.eks roastbiff, lammerull, pastrami.
  • Servelat: Servelat oppskåret eller i snabb, til bruk som pålegg. Andre farsepålegg, som kalverull, etc. inngår.

Gå til toppen av siden

Spekepølse   
Spekepølse i skiver, snabb eller hel.

  • Salami: Spekepølse av tradisjonell salamitype, inkl de med krydderrand m.v. Spesielle sterkt krydrete typer skal i gruppe for Krydret spekepølse.
  • Fårepølse: Spekepølse av fårepølsetype (ikke sterkt krydrete typer)
  • Krydret spekepølse: Krydrete spekepølser (ikke tradisjonell salami) f.eks chorizo og pepperoni.
  • Spekepølse spesial: Andre ikke sterkt krydrete spekepølser. Eksempelvis morrpølse, kurv, svartpølse.

Gå til toppen av siden

Spekekjøtt
Spekete kjøttstykker med eller uten bein, inkl sammensatte kjøttstykker (i nett).

  • Fenalår helt: Hele fenalår, naturell eller krydret.
  • Speket lammekjøtt - oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av lam/sau. Slicet fenalår inngår.
  • Speket svinekjøtt oppskåret: Ferdig oppskåret spekekjøtt av svin. Slicet spekeskinke, westfaler, m.v. inngår.
  • Spekekjøtt spesial: Oppskåret spekekjøtt av andre kjøttslag og hele produkter av svin (inkl. hel spekeskinke) og lam (utenom fenalår).

Gå til toppen av siden

Rask middag
Steke/oppvarmingstid maksimalt 15 minutter. Vi varmer/steker i stekepanne eller i vann.

  • Karbonade: Karbonader, ferdig stekt, fersk eller fryst
  • Kjøttpudding: Ferdig stekt kjøttpudding, hel eller oppskåret. Fersk eller frys.
  • Panerte (Nuggets/snitzel): Panerte produkter som nuggets og snitzel. Fersk eller frys.
  • Kjøtt-/medisterkake: Ferdigstekt kjøttkake, medisterkake, kjøttboller og lignende. Fersk eller frys. 
  • Middagspølse: Røkte og urøkte middagspølser/kjøttpølse
  • Bacon: Røkt eller urøkt bacon, slicet, i terninger eller i bit. Ferdigstekt bacon kan også delta.
  • Wienerpølse: ”Ekte wienerpølse” i fåretarm. Blir varmet i vann/damp. Angi anbefalt trekketid.

Gå til toppen av siden

Stek
Rent kjøtt (ikke smakssatt), kan ikke delta i konkurransen. Produktene blir tilberedt i ovn / dampovn. Vi har et begrenset antall ovner og kapasiteten på dem - sammen med hvor mange produkter som er med - avgjør hvor lang tilberedningstid vi har for hvert produkt. Det er viktig at kjøkkenbeskrivelsen sendes sammen med påmelding slik at vi får planlagt utnyttelse av kapasiteten.

  • Stek ferdigstekt: Dette er produkter som er ferdigstekt/kokt fra produsent, som forbrukeren selv kun trenger å varmes. Oppvarmingen i konkurransen bør kunne gjøres i løpet av 30 minutter, og store steker vil bli delt opp før oppvarming. Produktene må være krydret eller smakssatt.

Gå til toppen av siden

Ferdig grillet
Produkter som er krydret/marinert og ferdig grillet/stekt, men som normalt varmes opp eller kjøpes varme. Produktene blir varmet i ovn for å få dem mest mulig sammenliknbare i bedømmingen, med mindre annet spesielt fremgår i kjøkkenbeskrivelsen.

  • Grillsnacks: Kyllingvinger, -klubber, sliders (ferdigstekte små burgere) og annen småmat/tapas. 

Gå til toppen av siden

Rask grill
Produktene skal kunne stekes i løpet av 12 minutter. Tilberedningsmåte er gitt pr produkt ut fra at det skal være sammenlignbart for dommerne.

  • Burger: Fersk eller fryst burger som ikke er varmebehandlet fra produsent. Stekes i panne.
  • Grillpølse: Vanlig grillpølse med ”skrellet tarm”. Normalt eller lite krydrete grillpølser uten ost. Stekes i panne.
  • Snadderpølse med ost: Alle snadderpølser som inneholder “vanlig” ost. Både milde og sterke varianter. Omfatter skrellete / rette varianter og i naturtarm. Røkte og urøkte varianter. Pølser med smaksrike/ ikke smeltbare oster, f.eks. fetaost, gorgonzola inngår i Snadderpølser spesial. Stekes fortrinnsvis i panne, men kan grilles om det er angitt først i kjøkkenbeskrivelsen. Angi også om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse hot: Sterkt krydrete pølser uten ost for grilling/steking i panne/ på plate.  Eksempelvis chorizopølser, pølser med jalapenjo og chili. Røkte og urøkte varianter. Stekes fortrinnsvis i panne, men kan grilles om det er angitt først i kjøkkenbeskrivelsen. Angi også om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse bratwurst: Røkte og urøkte bratwurst. Stekes fortrinnsvis i panne, men kan grilles om det er angitt først i kjøkkenbeskrivelsen. Angi også om pølsen skal snittes/stikkes før varming.
  • Snadderpølse spesial: Moderat krydrete grillpølser, krydderpølser, spesial pølser som ikke hører inn i de andre pølsegruppene og andre pølser primært for grillen. Røkte og urøkte varianter. Stekes fortrinnsvis i panne, men kan grilles om det er angitt først i kjøkkenbeskrivelsen. Angi også om pølsen skal snittes/stikkes før varming.

Gå til toppen av siden

Grillkos   
Marinerte eller krydrete produkter beregnet for grilling. Primært rå produkter, men evt varmebehandlete produkter som trenger lenger tid på grillen. Tilberedning skal oppgis i kjøkkenbeskrivelse, med temperatur (i grillen eller kjernetemperatur som skal oppnås), direkte/indirekte grilling og tid. Produkter som skal langtidsgrilles kan - om kjøkkenet ikke har kapasitet - bli oppvarmet evt tilberedt på andre/raskere måter enn beskrevet i kjøkkenbeskrivelsen. Steketid inntil 30 minutter er forventet – lengre steketider må angis først i produktbeskrivelsen, fortrinnsvis sammen med vekt og størrelse  på produktet. Vi benytter gassgrill.

  • Marinert/ krydret svinekjøtt: Produkter av svinekjøtt, marinert, krydret eller røkt, utenom spareribs.  Sammensatte produkter der svinekjøtt er hovedingrediens.
  • Marinert/krydret storfekjøtt: Produkter av storfekjøtt, marinert, krydret eller røkt. Sammensatte produkter der storfekjøtt er hovedingrediens.
  • Marinert/krydret lam: Produkter av lam/sau/geit marinert, krydret eller røkt. Sammensatte produkter der småfekjøtt er hovedingrediens.
  • Marinert/krydret fugl: Produkter av alle typer fugl som hovedingrediens av kjøtt.
  • Spareribs: Spareribs, ferdig krydret/marinert.Dersom produktet er rått og trenger lang tilberedningstid må det fremgå tydelig i kjøkkenbeskrivelsen.

Felles for alle er at kjøkkenet vil om nødvendig tilpasse tilberedningen innen de kapasiteter som finnes der.

Gå til toppen av siden

Samarbeidspartener
transparent
10x250_transparent
Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere