Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Nå bedømmes Norges beste julemat

Nå bedømmes Norges beste julemat

Denne uken smakes, luktes og tygges det pinnekjøtt, ribbe, medister, julepølser og pålegg i Oslo. Over 400 juleprodukter kjemper om å bli Norgesmester i julemat.

- I år er det 400 produkter påmeldt for bedømming og det er spesielt fokus på julemat og pålegg. Hele 65 forskjellig pinnekjøtt, like mange julepølser og 30 medister er sendt inn. Vi har rekordmange bedrifter påmeldt og kampen om norgesmestertitlene er beinhard, sier Svein-Erik Eide i Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund.

På kjottprodukter.no kan du søke i tidligere vinnere av NM i Kjøttprodukter.

– Poenget med kåringen er å gi norsk kjøttindustri en uavhengig og faglig tilbakemelding på produktene sine. De blir også satt opp mot konkurrentenes produkter. Det er ingen tvil om at NM over tid er med på å heve kvaliteten på norske kjøttprodukter, sier Eide.

Klikk her for å gå til påmeldingsskjema for kåringsarrangementet.

NM-bedømmingen foregår på Etterstad videregående skole i Oslo. Råvare, utseende, lukt, smak og konsistens vurderes av uavhengige fagfolk med lang erfaring fra kjøttfaget.
– Ingen av dommerne vet hvilke produkter som kommer fra hvem, så her er det like store muligheter for småprodusenter som for store aktører til å hevde seg, sier Eide.

Se bilder fra årets bedømming (Facebook)

De siste årene har flere av de små lokalprodusentene meldt seg på i NM. I konkurransen måler de krefter mot de store kjøttbedriftene som Fatland, Grilstad, Nortura, UNIL, Finsbråten og Nordfjord Kjøtt.

- Norske forbrukere som ønsker ekstra god julemat på bordet, bør følge med når resultatene blir lagt ut i midten av november. Produktene som oppnår gull i konkurransen skal være det ypperste av norsk julemat, sier Eide.

Bedømmingen foregår 28. til 30. oktober. Resultatene kommer 12. november i bladet Kjøttbransjen og på kjøttprodukter.no.

Bedriftene som deltar med produkter i årets arrangement (54 bedrifter):
Annis Pølsemakeri AS, Aron mat AS, Bjerke Spekemat & Delikatesse AS, Brandbu Pølsemakeri AS, Brødr Ringstad AS, Bønes Gårdsmat AS, Dalpro Gårdsmat, Eide Handel AS, Fatland Sandefjord AS, Fatland Ølen, Finsbråten AS, Fjellgarden Hovden, Grilstad AS, Grilstad AS Storkjøkken, Gunnar Ruud Catering, H Mydland AS, H.O. Grindheim AS, Hadeland Viltslakteri AS, Henning Sørensen, Høvikveien Kjøtt og Kolonial AS, Inderøy Slakteri AS, Jens Eide AS, John Haugen AS Kjøttindustri, Johs Jacobsen Kjøtt AS, Johs. Lundal & Sønner AS, Kløverkjøtt, Kuraas AS, MENY, Metervare AS, Mogard Gardsmat AS, Nordfjord Kjøtt, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Pers kjøkken AS, Pyramiden mat, Romedal Catering AS, Rondane Gardsmat, Rosendal Gardsmat, Røros Slakteri AS, Røroskjøtt AS, Rørosrein AS, Skjåkmat, Smedstuen Gård AS, Solberg Pettersen, A. Strøm-Larsen AS avd. Furuset, A. Strøm-Larsen AS avd. Torshov, Sørlandskjøtt AS, Tante Nina's Gårdsmat, Tind Spekevarer AS, Toten Kjøtt AS, Unil AS, Vossakjøt AS, Økodrift Homlagarden AS, Østli Pølsemakeri AS. 

I tillegg vil Åssiden vgs, Tangen vgs og Storhamar vgs konkurrere om å bli skolemester i medisterkake.

Fakta om NM i Kjøttprodukter 
I 1983 inviterte kjøttbransjen for første gang til fagkonkurranse. Bransjen har omfavnet muligheten til å vise stolthet, kvalitet og bredde. Opplysningskontor, leverandører og øvrig fagmiljø bidrar sterkt i gjennomføringen og sikrer troverdighet og høyt nivå. I 1994 ble det for første gang kåret en Norgesmester.

For bedriftene er NM en effektiv arena for testing av egne produkter. Tilbakemeldingene på smak og konsistens fra fagdommerne gir en viktig pekepinn på hvordan produktene kan perfeksjoneres. Titler og edelt metall i NM er viktig for de ansatte som hver dag jobber med å få frem de beste produktene. Forbrukerne, innkjøpere, handelen og media legger merke til hvilke produkter og bedrifter som gjør det bra. NM i kjøttprodukter er åpen for alle bedrifter, og arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens Servicekontor. Julemat og grillprodukter bedømmes annet hvert år.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere