Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund

Du er her: Forsiden / Aktuelt / Her kan du søke i Norges beste julemat!

Her kan du søke i Norges beste julemat!

500 kjøttprodukter ble vurdert. Fire vinnere ble utpekt. Her er den beste julematen, kåret under NM i Kjøttprodukter for akkurat ett år siden. Oppskriftene og produsentene er de samme, så det er all grunn til å tro at produktene fortsatt står til gull.

Gå til eget søk for vinnerproduktene i NM.

Norske kjøttbedrifter gjennomfører annet hvert år en storstilt konkurranse for å finne ut hvem som produserer den beste julematen. Alle kjøttbedrifter har mulighet til å delta, konkurransen er hard, utvelgelsen er objektiv og faglig.

De største juleklassene som ble vurdert var julepølse, pinnekjøtt, medisterkaker og pålegg.

Det beste pinnekjøttet som ble vurdert i konkurransen ser du her.

- Kåringen er ikke en tilfeldig utvelgelse gjort av kjendiser og synsere, men en seriøs vurdering ut fra råvare, utseende, lukt, smak og konsistens utført av fagfolk, sier kommunikasjonssjef Svein-Erik Eide hos NM-arrangøren KLF.

Han viser til at alle norske kjøttbedrifter er velkommen til å delta i konkurransen, fra store industrikonsern til små slakterbutikker.
- Dette gir forbrukerne en god veiledning i det store utvalget av julemat, sier han. Selv om resultatene er ett år gamle er det de samme oppskriftene som brukes i vinnerproduktene denne julen.

Beste pinnekjøtt

I den kanskje gjeveste klassen, pinnekjøtt, forsynte Nordfjord Kjøtt seg for andre gang av både norgesmestertittelen og den gjeve førsteplassen i klassen for pinnekjøtt.

Prisen fikk de for sitt røkte pinnekjøtt, som ifølge dommen er beskrevet som norsk mattradisjon på sitt beste. Perfekt på alle bedømmingspunkter. Pinnekjøttet hadde nydelig lukt og smak, var mørt og saftig, og ikke minst perfekt tilskåret.

I alt 65 forskjellige typer pinnekjøtt var påmeldt til NM. Det var ny rekord i NM - 10 flere enn i 2013 - og sier noe om mangfoldet. Blant disse 65 ble 21 premiert: 7 stod til gull, 8 til sølv og 6 til bronsemedaljer

De beste julepølsene som ble vurdert i konkurransen ser du her.

I klassen «kake» vant medisterkake fra Gunnar Ruud Catering AS. «Et superbra produkt, med den typiske medistersmaken. Produsenten har benyttet gode råvarer, kaken er passe salt, den er saftig og passe grov, konkluderer juryen.

De beste medisterkakene som ble vurdert i konkurransen ser du her.

Pers Kjøkken AS gikk til topps i påleggskategorien med sin Luxus julesylte. «Vi snakker om et veldig godt håndverk, ei flott sylte med smak, lukt og konsistens som en forventer å finne på et av julens meste tradisjonelle pålegg», uttalte dommerne.

Det beste pålegget til julelunsjen som ble vurdert i konkurransen ser du her ser du her.

Solid jury
Mette Juberg hos KLF og Bjørn-Tore Teigen hos Matprat var hoveddommere for konkurransen. De hadde med seg 12 andre dommere. Alle dommerne er fagfolk med bakgrunn som pølsemakere eller næringsmiddelteknologer. Ingen av dem er ansatt i de bedriftene som deltar i konkurransen.

- For kjøttbransjen er det avgjørende at konkurransen blir helt objektiv. Ingen kjente merkevarer skal ha fortrinn framfor mindre kjente produkter. Dommerne blir presentert for og servert et anonymisert produkt som de tester og smaker før de skriver ned sine kommentarer, sier Juberg.

Etter hvert finnes det mange lokale kjøttvarer. For å få en best mulig bedømming av disse sender kjøttbedriften en beskrivelse på hvordan varene bør tilberedes. Slik kan dommerne smake produkter som er tilberedt på lokalt vis.

Skal du ha pølsefest i romjulen? Her ser du Norges beste spesialpølser.

Råd til forbrukerne
- Hvilke råd vil du gi til forbrukerne som nå skal handle inn julemat?
- Kjøp kvalitet, les varedeklarasjon nøye og se bort fra prisen. De fleste av oss kan spandere på oss den beste maten i jula. Det er med kjøttvarer som med andre artikler. Det er en sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Juberg.

Hun legger til at jul er preget av sterke følelser og tradisjoner. En typisk nordmann kan spise hva som helst på juleaften bare det er akkurat det samme som i fjor og hvert år tidligere.

- Og hva spiser hoveddommeren selv på juleaften?
- Ribbe av hampshire-gris. Verdens beste juleribbe, sier hun med et smil, og legger til at rasen også omtales som Rosenborg-gris fordi den er svart og hvit. For en trønder som Mette Juberg er det et ekstra argument.

Gå til eget søk for vinnerproduktene i NM.

Utviklet av 07 Web
Bransjeoversikt

Samarbeidspartnere